عمره مفرده انجام اعمالی ویژه در میقات و خانه خداست و به این دلیل که ارتباطی به حج ندارد و به صورت مستقل از حج انجام میگیرد مفرده نامیده میشود.
عمره تمتع یکی از بخشهای حج تمتع است و به عبارتی حج تمتع مرکب از دو عمل است؛ عمره تمتع و حج تمتع. در حج تمتع حاجی ابتدا اعمال عمره تمتع را انجام میدهد و پس از آن برای انجام اعمال حج تمتع، به نیت احرامِ حج دوباره مُحرم میشود. عمره تمتع در شکل، احکام و محرمات همانند عمره مفرده است ولی تفاوتهایی نیز دارد.
وقتی عمره گذار به مکه مکرمه می رسد
مستحب است که به محض رسیدن غسل کند،و سپس به مسجدالحرام برود تا مناسک عمره را ادا کند، واگر بدون آن که غسل کند به مسجد الحرام رفت اشمالی ندارد.
وقتی وارد مسجد الحرام می شود ابتدا پای راست خودرا داخل بگذارد و بگوید:
اعوذ الله العظیم ،ووجه الکریم وسلطانه القدیم،من الشیطان الرجیم ، الهم افتح لی ابواب رحمتک.
سپس عمره گذار به سوی کعبه برود تا طواف را آغاز کند،برای مرد سنت است که در طواف عمره و قدوم فقط اضباع کند،(اضباع یعنی اینک شانه راستش را لخت و برهنه کند، و چادر احرام را زیر بغل راست خود قرار دهد، وقسمت دیگر آن را بر شانه چپ بیندازد).
سپس طواف را شروع کند
از حجرالسود طواف را آغاز نماید، اگر می توانست حجرالسود را ببوسد اما به شرطی که مردم را اذیت و آزار نرساند و منجر به ناسزاگویی و زد و خورد نشود،زیرا زد و خورد و هیاهو و ناسزاگویی برای بوسیدن حجر السود کار درستی نیست،چون این کار سبب اذیت کردن مسلمین می گردد، و کافی است که از دور به سوی حجرالسود با دست اشاره نماید و بگوید :االه اکبر و نیازی نیست که بایستد.
و اذیت کردن دیگران بخاطر بوسیدن حجرالسود جایز نیست
سپس عمره گذار به طواف ادامه میدهد تا اینکه هفت دور را تکمیل نماید.
و در هنگام طواف از اذیت کردن مردم و هل و فشار آوردن بر آن ها و بلند کردن صدا بپرهیزد، ودعا و قرآن بخواند.
وقتی عمره گذار به رکن یمانی رسید
اگر مسیر بود با دستش آن را استلام نماید،اما آن را نبوسد،و خود رسول الله -صلی الله علیه وآله وسلم- مخالقت می کنند، و اگر استلام و اشاره به سوی رکن یمانی برایش مسیر نبود به طواف خود ادامه دهد،بدون آن که با دست به سوی آن اشاره کند،و بدون اینک تکبیر بگوید،و سنت است که درمیان رکن یمانی و حجر الاسود این دعا را بخواند:
ربناءائنا فی الدنیا حسنه وفی الاخره حسنه و قنا عذاب النار
“پروردگارا!به در دنیا یمی (سلامتی،مال،فرزند)عطل کن!و در اخرت نیز نیکی(بهشت) مرحمت فرما ! و مارا از عذاب آتش دور نگه دار!”
هفت دور طواف خودرا تکمیل نماید،و رمل در طواف عمره سنت است ،(رمل یعنی تند رفتن و گذاشتن قدم های نردیک به هم) رمل فقط در سه دور اول طواف عمره و طواف قدوم سنت است.
طواف هفت دور است
از حجرالسود شروع می شود . آن پایان می یابد.
کارهایی که پس از پایا نطواف باید انجام گیرذ:
1 شانه راسخود را بپوشاند.
2 دو رکعت نماز پشت مقام ابراهیم –علیه سلام- بخواند،واگر نماز خواندن پشت مقام ابراهیم –علیه سلام- برایش میسر نبود در هر کجا از مسجد الحرام میتواند این دو رکعت را بخواند. این دو رکعت سنت موکده هستند ،در رکعت اول بعد از فاتحه سوره ی کافرون را بخواند،و در رکعت دوم بعد از فاتحه سوره ی اخلاص را بخواند.
واگر غیر از این دو سوره ،سوره های دیگر خواند اشکالی ندارد.
به سوی صفا میرود تا در آن جا هفت بار بین صفا و مرده سعی کند، وقتی به صفا نزدیک شد این را بخواند:
ان الصفا و المروه من شعائر الله
“کوه صفا و مروه از شعائر (و نشانه های) خداست”. سپس بالای صفا برود و رو به روی کعبه بایستد وستایش خدا را بگوید و بگوید:
لا اله الا الله وحده لا شریک له،له الملک، و له الحمد،و هو علی کی شیء قدیر، الا اله الا الله وحده ، انجز وعده، ونصر عبده و هزم الاحزاب و حده
و این دعا را سه بار تکرار کند.
و بین این دعاها دعاهای دیگری نیز بگوید،و اگر فقط به همین اکفتا کرد اشکالی ندارد.و فقط به هنگام دعا دست هایش را بلند کند، و هنگام تکبیر با دستهایش اشاره نکند.
اشاره با هر دو دست یکی از اشتباهاتی است که بسیاری از حجاج و عمره گذاران مرتکب ان می شوند.
سپس از صفا پایین بیاید
و به سوی مروه برود و برای خود و خوانداده و مسلمین دعل کند، وقتی به ستون چراغ سبز رسید
تند بدود، و دویدن فقط برای مردان است نه برای زنان.
و همچنان بدود تا اینکه به مروه می رسد.
وقتی به مروه رسید رو به کعبه بایستد و همان ذکری را که به هنگام بالارفتن بر صفا گفته است بگوید، اما آن آیه را اینجا نمیخواند،و دعا کند سپس پایین بیاید و به سوی صفا حرکت کند، تا اینک به ستون پایین بیاید و به سوی صفا حرکت کند،تا ایمک اینکه به ستون چراغ سبز می رسد،وقتی به چراغ سبز رسید بدود تا ایمک به ستون سبز دوم می رسد، سپس به صورت عادی راه برود، تا ایمک بالای صفا می رود، و اینگونه سعی هفت گانه را بین صفا و مروه تکمیل نماید.
آمدن ار صفا به مروه یک بار است ،و برگشتن از مروه به صفا بار دیگر محسوب می شود.