در این مقاله ما قصد داریم حکم خرید و فروش فیش حج را از لجاظ شرعی و قانونی طبق منابع معتبر و خبرگذاری ها بررسی کنیم.
آیت الله العظمی مکارم شیرازی در پاسخ به سوال “آیا خرید و فروش فیش حج جایز است؟”
گفته است:
هرگاه صاحب فیش حج، حج واجبش را انجام داده باشد، و یا مستطیع نباشد، و حج بر او مستقر نشده باشد و اکنون که نوبتش رسیده به علت بدهی و مشکلات مالی قادر بر رفتن به حج نیست، می تواند فیش خود را مطابق مقررات حکومت اسلامی به دیگری واگذار کند.
سوالاتی دیگر در این باب
1 – شخص مستطیع می تواند فیش آزاد تهیه کند یا خیر؟
اگر فردی استطاعت انجام حج را پیدا کند باید در اولین فرصت به انجام آن اقدام نماید و اگر چنانچه ده ها میلیون هزینه دربر داشته باشد تأخیر آن به سال بعد شرعاً حرام است واگر در این فاصله فوت نماید او را در زمرۀ تارکین حج بیت الله بحساب می آورند.
2 –برای فرد مستطیع آیا فروش فیش حج مباح است یا خیر؟
شخص مستطیع به هیچ عنوان نمی تواند حج خود را به تأخیر اندازد و اگر فیش حج واجب خود را فروخت آن پول حرام و استفاده از آن جائز نخواهد بود و اگر شخص مستطیع بداند که فروشنده خود واجب الحج می باشد جائز نیست که آن فیش را خریداری نماید.
3 –در صورتیکه حجِّ فروشنده فیش واجب نباشد می تواند آنرا به دیگری واگذار نماید ولی اضافه بر مبلغ پرداخت شده نمی تواند اخذ نماید البته با احتساب تفاوت ارزش پولی.
رییس سازمان حج و زیارت گفـت: خرید و فروش فیش حج تمتع قانونی است و هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
سید احمد موسوی در گفتگو با خبرنگار واحد مرکزی خبر، افزود: اگر تمامی قسمت های فیش های حج تمتع را نگاه کنید هیچ متنی دال بر غیرقانونی بودن فروش و انتقال این فیش وجود ندارد.
وی گفت : افرادی مجاز به انتقال یا فروش هستند که نوبت اعزام انها به خانه خدا فرا رسیده است در غیر این صورت این خرید وفروش امکان پذیر نیست و کار فروش از طریق دفاتر کارگزاران حج در تمام استان ها انجام می شود.
رییس سازمان حج و نظارت ضمن رد اخباری از گذشته مبنی غیرقانونی بودن فروش فیش حج تمتع تصریح کرد:از قبل اعلام شده بود خرید وفروش فیش عمره مفرده ممنوع است و این قانون تا الان نیز پابرجاست.
موسوی افزود:کسانی که امسال نوبت ، حج آنها فرا رسیده ولی به دلایل مالی توان رفتن ندارند تا سال آینده صبر کنند و در غیر این صورت می توانند فیش خودرا به فروش برسانند.
وی در پاسخ به این سوال که رییس کل بانک مرکزی اعلام کرده افزایش هزینه های حج تمتع باید متناسب با نرخ تورم در کشور باشد گفت:در جلسه ایی که امروز با آقای بهمنی داشته ام وی گفت قیمت حج تمتع براساس رشد قیمت ارز مرجع به مبادله که حداقل دو برابر است به اضافه تورم کشور عربستان سعودی باید محاسبه شود.
موسوی افزود:آقای بهمنی در ادامه گفت بر طبق این محاسبه افزایش هزینه حج درست بوده است.